nov
10

Valóban pluszkiadásokkal kell számolni a számunkra nem megfelelő banknál?

Bank és bank között jelentős különbségek lehetnek, így például a hitelezési szabályokban - például abban, hogy hogyan számolnak a leigazolt jövedelemmel a bírálat során, az ingatlan hány százalékát adják meg hitelként a jövedelemigazolási formáktól függően. Eltérés lehet továbbá a bankoknál akár a kondíciókban - a kamat mértékében, de akár a kezelési költség számításának módjában is -, valamint a devizahiteleknél alkalmazott folyósítási és törlesztési árfolyam különbségében is lényeges eltéréseket találni. Ezek a különbségek bizony nagyobb összegű hitel felvétele esetén jelentős pluszkiadást eredményeznek, ha rossz bank mellett dönt a hitelfelvevő.

Jövedelemigazolás nélkül is kölcsönhöz lehet jutni?

Jelenleg már jövedelemigazolás és bármilyen közüzemi számla bemutatása nélkül is kapható hitel lakás- és szabad felhasználású célra is, ám nem az összes banknál.
Jövedelemigazolás nélküli hitel esetén azonban ugyanarra az ingatlanra akár 20%-kal kevesebb hitelt nyújt a bank, mintha legalább a minimálbért leigazolta volna az adós. Másrészt a jövedelemigazolás nélküli hitelek drágábbak is: van olyan bank, ahol csak az egyszeri folyósítási jutalék magasabb, de olyan bank is akad, ahol a teljes futamidőre kamatfelárat alkalmaznak.

Segíthet az állami támogatás az önerővel nem rendelkezőknek?

Akinek egyáltalán nincs vagy nem megfelelő mértékű az "önereje", az növelheti a felvehető hitel nagyságát egy kiegészítő fedezet az ügyletbe való bevonásával, vagy - amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelel -, állami támogatással - szocpollal, félszocpollal -, esetleg állami kezességvállalási formákkal kaphat megoldást a kevés önerővel történő lakásvásárláshoz.

Magasabb leigazolt bérnél kevesebb önerőt kér a bank?

A hitel mértéke attól is függ, hogy mennyi az önerőd, és mekkora vételárú lakást kívánsz megvenni. Minél magasabb a leigazolt jövedelmed, annál kevesebb önerőre van szükség egy ingatlan megvásárlásához. Általában a hitel feltétele, hogy legalább három hónapja állandó munkahelyed legyen, és legalább a mindenkori minimálbért elérő nettó jövedelemmel rendelkezz. Nagyobb hitel igénylésekor azonban általában magasabb az elvárt minimumális nettó fizetés is, ennek igazolására a bank munkáltatói jövedelemigazolást és az utolsó néhány - három vagy hat - hónap bankszámlakivonatát is bekérheti. Kis hitelösszeg esetében azonban, ha nem átutalással kapod a fizetésed, és a közüzemi díjakat sem innen fizeted, akkor a bankok ettől általában eltekintenek a piacon nemrégen megjelent "gyors" vagy "egyszerű" fantázianevekkel címkézett, szabad felhasználású hitelek esetében.

Hitelbírálatnál vizsgálhatják a közüzemi és telefonszámlákat?

Egyes pénzintézetnél közüzemi számlát is be kell mutatni, illetve a befizetett csekket - átutalók esetén a bankszámla kivonatát.

süti beállítások módosítása