ápr
23

Alig van jelentkező a Szocpolra írják a napilapok, senkinek nem kell az új szocpol !

Ki igényelhet szocpolt?

A szocpolt lakásépítéshez vagy új lakás vásárlásához azok a magánszemélyek (házastársak, élettársak, de akár egyedülállóak is) igényelhetik, akik legalább 2 gyermeket nevelnek, nincs lakástulajdonuk,sem pedig  köztartozásuk és legalább az egyikük bejelentett – legalább fél éve fennálló – munkaviszonnyal rendelkezik.

A szocpol megelőlegezett formája most is létezik, mint a korábbi években is:  a 40. életévüket még be nem töltött házaspárok egy vagy két gyermek vállalása esetén igényelhetik a szocpolt.
A lakásépítési támogatást korábban született gyermeke után igénybe vevő személy a később született gyermeke után is igényelhet szocpolt, de ekkor a felhasználás célja már csak a lakáscélú hiteltartozás törlesztése lehet.

További szocpol feltételek

Fontos további feltétel a szocpol igénylésénél, hogy az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjának lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet. (Kivétel, ha a legfeljebb 50 százalékos tulajdonrészt birtokol egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a birtokukba. Ha van a családnak ingatlana, de az több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonukba és a haszonélvező bent lakik, akkik sincs akadálya a szocpol igénybevételének.

Az építési költségeket számlával kell igazolni. A bekerülési költség legalább 70 %-ig az igénylő saját nevére kiállított számlákat a hitelintézetnél be kell mutatni.

A szocpol igénylés menete

A szokásos személyazonosító okmányokon és a születési anyakönyvi kivonaton kívül az igénylőknek házassági anyakönyvi kivonatot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot igazoló kivonatot kell bemutatniuk. Nyilatkozattal kell igazolni a közös háztartásban élést, valamint élettársak esetében ennek időtartamát is.

A területileg illetékes egészségbiztosítási pénztártól igazolást kell kérni a legalább 180 napja (max 15 nap megszakítással) folyamatosan fennálló tb-jogviszonyról. A köztartozás mentességet a NAV által kiállított igazolással kell igazolni, és az igazolások nem lehetnek 15 napnál régebbiek.

Megelőlegező Lakásépítési támogatás igénylésekor kell még igazolás az Államkincstártól is, miszerint az igénylő lakásépítési kedvezményt megelőlegező kölcsönszerződéssel nem rendelkezik.

 

 

süti beállítások módosítása